Thursday 17 February 2011

Dünya Alkol Tüketimi

Dünya Sağlık Örgütü 11 Şubatta dünyadaki alkol tüketimi hakkında detaylı bir rapor yayınladı. 2005 yılı verilerine dayanıyor yalnız rapor. Buna göre 2005 yılında dünyada 15 yaş ve üstü insanların ortalama yıllık tüketimi 6,13 Litre imiş. Türkiye 2,5-5 litre arasındaki grupta yer alıyor. Dünya üzerinde tüketilen alkolün %28,6 sının evde üretilen yada devlet kontrolünün dışında satılan ürünlerden olması ilginç bir istatistik.


Dünya üzerinde en fazla "spirit" ismi altındaki içkiler tüketiliyor, yani viski, votka, cin, yada rakı. Bunları bira takip ediyor. Türkiye'de de bira önde geliyor. Rakı da, yani "spirits" de olabilirdi diye düşünmüştüm.

Türkiye'deki alkol tüketimi dünya ortalamasının altında olmakla beraber, alkol tüketen insanlara sorulan, "en son bir hafta içersinde bir kerede 60 gr. saf alkole denk gelecek kadar alkol aldınız mı" sorusunun cevaplarında hem erkekler hem de bayanlar kategorilerinde tehlikeli duruma giriyoruz. (%10-%20 arası) Özellikle bayanlarda bu ve daha tehlikeli kategorilerde çok az ülke var. Bu da gösteriyor ki, içtiğim zaman iyi içiyoruz...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...