Wednesday 6 July 2011

Fragman - William Shatner ve The Captains


William Shatner'in her işe el atmasına sanırım herkez alıştı. Bu sefer Uzay Yolu dizisi hayranlarını heyecanladıran bir belgesel film projesi ile karşımıza çıkıyor. Ama bu belgesele geçmeden kaptanımızın önce başka hangi başka işlere el attığına bir bakalım.

William Shatner - Kariyerinin İlk Yılları

Kariyerinin ilk 15 yılında sayısız film ve dizide rol adıktan sonra, 1966 ile 1969 yılları arasında Uzay Yolu dizinin unutulmaz kaptanı James T. Kirk'i  canlandırarak üne kavuşan 1930 doğumlu William Shatner, 1970 yılında dizinin yayından kaldırılması ve karısının da kendisinden boşanması sonucunda, ciddi finansal zorluklar yaşamıştır. Bu dönemde az bütçeli korku filmlerinde rol alan ve ufak çaplı partiler için gelen davetlere katılarak hayatını kazanmaya çalışan Shatner, bu zor geçen dönemi kendisi ile yapılan röportajlarda "o dönem" olarak tanımlıyor.


William Shatner - Uzay Yolu Filmleri, Kitapları ve Müzik Albümleri

1970li yılların ortalarında Uzay Yolu'nun yavaş yavaş kült haline gelirken, William Shatner da trekkielerin düzenlediği fuarlarda boy gösteriyordu. Bu dönemde Paramount, önce Star Trek: Phase II isimli ikinci bir Uzay Yolu dizisi projesi planladıktan sonra, Georle Lucas'ın Star Wars filmleri ile yakaladığı başarıyı görünce, diziden vazgeçip, Uzay Yolu filmleri yapmaya karar verdi. Böylelikle William Shatner 1979 yılında yayınlanan Star Trek: The Motion Picture ile başlayarak 1994 yapımı Star Trek Generations'e kadar 7 filmde yer aldı.

Bu yıllardan sonra oyunculuk hayatına çeşitli filmlerde oynayarak devam eden William Shatner, bunun yanısıra Uzay Yolu dizisi setindeki hikayelerini anlatan bir kitap ve yine Uzay Yolu dünyasında geçen çeşitli romanlar yayınladı, ayrıca 1968 ve 2004 tarihlerinde de iki müzik albümü çıkardı. 2004 yılındaki "Has Been" albümde aşağıda videosunu da bulabileceğiniz Pulp'ın "Common People" ı kendi stilinde yorumlamış ve bence çok da başarılı olmuştur. 3. albümü "Searching for Major Tom" un ise bu sene içersinde çıkması bekleniyor.



William Shatner - 2000li yıllar ve Televizyon Dizileri

2000'li yıllarda daha çok dizilerde rol almaya başlayan Shatner, 2004 yılında The Practice isimli dizideki Denny Crane rolüyle ilk Emmy ödülünü kazandı. Daha sonra Denny Crane karakteri üzerine kurulan Boston Legal'daki oyunculuğu ile 2005 yılında hem Emmy hem de Golden Globe ödüllerini kazanmış, dizinin devam ettiği 2009 senesine kadarda, her sene Emmy için aday olmuştur. 2010 yılında itibaren ise $hit My Dad Says isimli yeni dizisinde oynamaktadır.


William Shatner - The Captains Belgeseli

Şimdi gelelim Uzay Yolu belgeseline. Uzay Yolu ile ilgili bir çok belgesel yapıldı elbet, hatta geçen sene yapılan The Captains of the Final Frontier bütün Uzay Yolu kaptanlarını da bir araya getirmişti, fakat The Captains'da William Shatner tüm diğer kaptanlarla röportaj yaparak, Uzay Yolu tarihçesine bir göz atmaya çalışacak. Patrick Stewart, Avery Brooks, Kate Mulgrew, Scott Bakula'nın yanısıra 2009 yapımı J.J. Abrams'ın Star Trek'inde genç Kaptan Kirk rolünü üstlenen Chris Pine bile yer alacak belgeselde.

Eminim biraz fazla William Shatner hegomonyası ve narsistliği esecektir belgeselde ama yinede aşağıdaki fragmanı izleyince kesinlikle ilginç ve eğlenceli olacağa benziyor.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...